15 Şubat 2011 Salı

type="html">
 
Akdeniz stili dekorasyon
Akdeniz,antik çağlardan beri ticaret ve ulaşım  yolu olarak hayati bir rol oynamıştır.Kıyılararası mal alışverişi,kültürel etkilenmeyi de beraberinde getirdi.
-Günümüzde Akdeniz stili,Yunan,İtalyan ve İspanyol tarzı olarak kabul edilir.Ancak,Güney Avrupa kadar,kuzey Afrika ve batı Asya etkileri de görülür.
-İspanya 8.yy-11.yy arası Müslüman hakimiyetinde olduğundan,Akdeniz stilinde,İslamı motifler de göze çarpmaktadır.
-Akdeniz ikliminden mimarisi de etkilenmiş,güneşten korunmak için,gölge alanlar yaratmak için verandalı ve avlulu evler dikkati çekmektedir.

Akdeniz stili yaratmak için;
Yapı malzemeleri:Akdeniz stili,doğal etkileri yanstımaktadır.Kaba ahşaplar,düz taşlar,kireçli beyaz sıvalar,geleneksel malzemeler arasındadır.Çanak ve testiler de dekorasyonun birer parçasıdır.

Akdeniz renkleri:Akdeniz renk paleti bölgeden bölgeye değişir.
Fransa'da boya ve kumaşlarda,ayçiçeği sarısı,koyu kırmızı,deniz mavisi,çam ve zeytin yeşili ,
Yunanistan'da parlak beyaz ve gökyüzü mavisi kullanılır.
Kuzey Afrika renk paletinde İspanya ile aynı renkler göze çarpmaktadır.Altın sarısı-kahverengi ve koyu kahve renkleri doğal pigmentlerden elde edilir.Açık pembe,bej ve terracotta renkleri de ortak renkler arasındadır.

Rahatlatıcı etki:Bölgenin özelliklerine uygun olarak,dinlenmek,rahatlamak için alçak geniş kanepeler,divanlar ve daybedler gibi mobilyalar,geniş yastıklarla birlikte tasarlanmıştır.Küçük mekanlarda Arap etkisi olarak oymalı ve ahşap kakmalı kahve sehpaları göze çarpmaktadır.Yunan tarzı yaratmak için rustik parçalar tercih edilmelidir.


Gündelik yaşamda kullanılan objeler,güzel süslenmiş,aynı zamanda da birer sanat eseri.Pirinç damgalı çaydanlıkları ve servis tabaklarını dekorasyonunuzun bir parçası olarak değerlendirebilirsiniz.Büyük boy pirinç ve demir fenerleri de Akdeniz etkisi yaratmak için kullanabilirsiniz.Ham ipekler,dokulu pamuklu kumaşlar,altın işlemelerle birlikte süsleniyor.Dökme demir mobilyalarda dekorasyonun birer parçası.

Camın etkisi:Akdeniz etkisi yaratmak için bardak altlığı,tepsi ve ayna gibi küçük parçalara,havuz ve bahçe duvarları gibi yerlere uygulanan mozaik karolardan faydalanabilirsiniz.Yine bahçenizde üzeri mozaiklerle süslenmiş demir masaları kullanabilirsiniz.




Pencereler:Ahşap ve metal panjurlar,çok sayıda küçük pencereler,bürümcük perdeler bu tarzın tipik özellliklerini yansıtır.




View the Original article

0 yorum:

Yorum Gönder